Desenvolupament quàntic en Intel·ligència Artificial

La Universitat d’Alacant i aQuantum acorden la creació d’un espai d’investigació de desenvolupament quàntic en la Intel·ligència Artificial, formalitzat en dos convenis de col·laboració conjunts

Font: https://web.ua.es/es/actualidad-universitaria/2023/febrero2023/20-28/la-universidad-de-alicante-y-aquantum-colaboraran-en-el-desarrollo-quantico-de-la-inteligencia-artificial.html

Dimarts passat, 21 de febrer, Lucentia Research va estar representada en la reunió de la Universitat d’Alacant i l’empresa aQuantum Software Engineering que va tindre com a finalitat la formalització de l’acord de #col·laboració per a la creació d’un espai d’investigació de #desenvolupamentquàntic en la #intel·ligènciaartificial.

Juan Carlos Trujillo, el director de Lucentia, va ser qui va assistir com a representant del nostre grup d’investigació. En relació amb els signants, es va presentar tant la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, com el COO de aQuantum, Guido Peterssen. D’altra banda, també van participar Esther Algarra, la secretària de la Universitat d’Alacant, Juan Mora, el Vicerector d’Investigació, Antonio Jorge Pertusa, secretari de l’Institut Universitari d’Investigació, Mario Piattini, CRO de aQuantum, i Aurelio Martínez, responsable de la línia de desenvolupament d’aplicacions de aQuantum.

Concretament, les dues entitats han pogut acordar dos convenis de #col·laboració. En primer lloc, es va concretar un acord marc amb objectius comuns de #divulgació, #formació i #investigació així com foment d’aquesta #col·laboració per a poder aprofundir en les investigacions vinculades amb el #desenvolupamentquàntic de la #intel·ligènciaartificial. El segon dels acords va quedar concretat en un conveni col·laboratiu amb orientació al progrés de models de #machinelearning executats amb metodologia quàntica. De fet, ja existeixen camps que necessiten el procés de #bigdata, com les imatges 3D i el processament quàntic de llenguatge natural.

En el seu cas, Trujillo va destacar que “a través d’aquest acord la Universitat d’Alacant reforça la seua posició en l’àmbit de la investigació relacionada amb la Intel·ligència Artificial com un àmbit estratègic per a la nostra institució” i va agregar que “el conveni amb una empresa líder en el sector del desenvolupament quàntic, com és aQuantum, suposa una aliança estratègica per al desenvolupament d’una tecnologia clau per a l’avanç de la societat”.

Des de la perspectiva de aQuantum, Peterssen va subratllar la importància del desenvolupament de la “alfabetització en el món subatòmic” ja que “la mecànica quàntica obri infinites possibilitats, però no estem educats per a entendre el món subatòmic”.