El nostre Equip

Equip Lucentia

Personal investigador de la UA

Juan Carlos

Trujillo Mondejar

Director i Catedràtic

Juan Carlos Trujillo és Professor Titular en la Universitat d’Alacant, Dept. de Programació i Sistemes Informàtics. Des que va obtenir el seu doctorat en 2001, ha liderat la recerca en Intel·ligència de Negoci i Big Data en el Departament i també ha estat el fundador i director del Grup de Recerca Lucentia des de 2008. Principals temes de recerca: Big Data, Enginyeria de Requisits, Aprenentatge Automàtic, Intel·ligència de Negoci, Magatzems de Dades i Sistemes d’Ajuda a la Decisió. Ha assessorat 14 estudiants de doctorat. És autor de més de 200 articles en congressos, com a RE, ER, UML, DAWAK o CAiSE, i de més de 70 articles en JCR, com FG, DSS, ISOFT, IS o InfSci. És membre del Comitè de Programa de diversos congressos de primer nivell i ha estat President de diversos tallers i congressos. També ha estat investigador principal de projectes de recerca i transferència de tecnologia. És el cofundador principal de l’empresa Lucentia Spin-off, centrada en Intel·ligència Artificial, Big Data i Blockchain, principalment. Titulat com Project Management Professional ( PMP® ) per Project Management Institute (PMI®).

Jesús Peral Cortés

Catedràtic d’Universitat

Jesús Peral, Doctor en Informàtica per la Universitat d’Alacant en 2001, és conegut per les seves recerques sobre el Processament del Llenguatge Natural, l’Extracció d’Informació, la Recuperació d’Informació, Cerca de Respostes, magatzems de dades i aplicacions d’Intel·ligència de Negoci. En la Universitat d’Alacant, va ser director del Programa de Doctorat en Informàtica i secretari del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics. Ha liderat projectes de recerca a nivell nacional i internacional en col·laboració amb empreses públiques i privades, dirigint 5 tesis doctorals i publicant més de 90 articles en revistes i conferències especialitzades, dels quals 28 apareixen en el Journal Citation Reports (JCR). Peral també ha estat coeditor de 4 nombres especials de revistes JCR, i ha participat en més de 30 programes, comitès organitzadors i revisor de congressos i revistes nacionals i internacionals.

Manuel Marco Such

Professor Titular Universitat

Manuel Marco Such és un professor titular de la Universitat d’Alacant i llicenciat en Ciències Físiques i un Doctorat en Enginyeria Informàtica. Ha ocupat diversos càrrecs de lideratge, incloent ser Vicerector d’Infraestructures i Noves Tecnologies en la Universitat d’Alacant, Director de Tecnologia en Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i Director General de Recursos en La Xarxa S.L. La seva experiència se centra en E-learning i Biblioteques Digitals, i ha publicat diverses recerques en revistes nacionals i internacionals de qualitat, a més d’haver registrat diverses patents de Propietat Intel·lectual. Actualment, s’exerceix com a Director de Tecnologia del Centre Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, i els seus interessos de recerca inclouen l’aplicació de Web Semàntica, Big Data i Intel·ligència Artificial.

Alejandro Mate Morga

Professor Titular Universitat

 

Alejandro Mate és Professor Titular en la Universitat d’Alacant, on ha treballat des de l’any 2010. Posseeix un títol d’Enginyeria en Informàtica, el qual va obtenir l’any 2009, i posteriorment es va graduar com a Doctor en Informàtica en 2013. Després de finalitzar els seus estudis, Alejandro Mate va realitzar estades postdoctorals a Itàlia i va treballar en una empresa com a arquitecte de Business Intelligence i Big Data. Durant la seva trajectòria com a investigador, ha centrat els seus esforços en la Intel·ligència de Negoci i les Analítiques, amb més de 50 articles publicats en conferències internacionals i revistes especialitzades. Ha desenvolupat sistemes analítics i programari per a projectes tant nacionals com internacionals, i ha rebut reconeixements per la novetat dels seus algorismes. En l’actualitat, es troba enfocat en projectes relacionats amb la Internet de les Coses (IoT), la qual cosa li permet continuar contribuint al desenvolupament i la innovació en l’àmbit de la tecnologia.

 

Rafael Romero Jaén

Professor Titular Universitari

Rafael Romero és un professional graduat en Informàtica, especialitat de Gestió, per la Universitat Politècnica de València. Fins a l’obtenció de la seva plaça de Titular d’Escola Universitària en 1997 en la Universitat d’Alacant, va compatibilitzar la seva activitat professional com a Analista-Programador de Sistemes amb contractes d’Associat a temps parcial en la Universitat d’Alacant. Ha impartit principalment docència de primer i segon cicle en les titulacions d’Enginyer en Informàtica, així com en Enginyeries Tècniques en Informàtica de Gestió i Sistemes i actualment en els estudis de Grau en Enginyeria Informàtica amb assignatures relacionades amb la Programació, Enginyeria del Programari, Sistemes d’Informació. A més, des de 2003 fins a l’actualitat, ha impartit docència en assignatures d’Informàtica i Tecnologies aplicades al turisme tant en l’antiga titulació de Diplomatura en Turisme com en els actuals Grau de Turisme i doble Grau en Turisme i Administració i Direcció d’Empreses.

Rafael Muñoz Terol

Professor Contratat Doctor

Enginyer Tècnic en Informàtica de Gestió, Enginyer en Informàtica i Doctor Enginyer en Informàtica per la Universitat d’Alacant. Professor Associat del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat d’Alacant.
Ha impartit docència en diferents assignatures d’Enginyeria del Programari des de 2005 en les següents titulacions oficials de la Universitat d’Alacant: Enginyeria Tècnica en Informàtica de Gestió (pla 2001), Enginyeria Informàtica (pla 2001), Llicenciatura en Informàtica i Màster en Serveis Web i Desenvolupament d’Aplicacions. També ha impartit docència en diferents assignatures oficials de la Universitat d’Alacant en les quals ha fet ús de diferents tecnologies com Java, PHP, .NET, iOS, Windows Phone, CSS/HTML, jQuery, etc. En la seva actual àrea de recerca treballa en l’obtenció d’indicadors (KPIs) a partir del tractament de grans volums d’informació estructurada (Big Data).

Miguel Ángel

Teruel

Professor Ajudant Doctor

Miguel A. Teruel és  Professor Ajudant Doctor en el Departament de Programació i Sistemes Informàtics de la Universitat d’Alacant. A més, és el Director de el  Màster Universitari en Desenvolupament d’Aplicacions i Serveis Web en aquesta institució. Abans d’unir-se al món acadèmic, Miguel A. Terol va exercir diversos rols en el sector empresarial, com a consultor sènior de TU i CEO de MTMinfo. Gràcies a la seva trajectòria i excel·lent acompliment en la seva labor, va rebre una beca FPU del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport d’Espanya en el període de 2012 a 2016, amb una estada internacional en la VU Universiteit d’Amsterdam. Miguel A. Terol és autor de nombrosos articles en rellevants congressos internacionals i revistes JCR. La seva tesi doctoral va ser guardonada amb el Premi Extraordinari de Doctorat per la Universitat de Castella-la Manxa i la Millor Tesi Nacional de Doctorat per la Societat Espanyola d’Enginyeria del Programari i Tecnologies del Desenvolupament del Programari (SISTEDES). Actualment, la seva labor investigadora se centra en entorns Post-WIMP, eHealth, Big Data Analytics, Gamification i Blockchain.

Gustavo Candela

Romero

Professor Associat

Gustavo Candela és Doctor en Informàtica per la Universitat d’Alacant. Les seves principals àrees d’interès en recerca són la Web Semàntica i la recopilació de dades. Ha participat en la integració de Linked Dades obertes en biblioteques. També participa en els GLAM International Labs amb l’objectiu de reutilitzar col·leccions digitals de manera inspiradora i creativa.

Ana Lavalle López

Professora Associada

Ana Lavalle, PhD (2021, Universitat d’Alacant), és Professora Associada del Departament de Programari i Sistemes Informàtics (Universitat d’Alacant) i Investigadora Postdoctoral en el projecte BALLADEER – PROMETEU/2021/088 (A Big Data analytical platform for the diagnosi and treatment of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) featuring esteneu reality), de l’institut universitari de recerca informàtica. Les seves principals àrees de recerca són Visualització de Big Data, Analítica de Dades, Enginyeria de Requisits i ètica i biaixos en Intel·ligència Artificial. Durant la seva recerca, ha publicat articles en congressos internacionals rellevants i revistes JCR. També ha realitzat estades en centres de recerca de prestigi a l’estranger vinculant la seva recerca amb la dels centres receptors.

Maria Pilar Escobar Esteban

Professora Associada

María Pilar Escobar és Doctora en Informàtica per la Universitat d’Alacant. Actualment realitza labors de recerca i desenvolupament a la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. Les seves principals àrees de recerca són els sistemes d’informació per a biblioteques digitals, la recuperació d’informació i la web semàntica. També és autora de diverses publicacions i ha participat en l’adopció d’estàndards i en la integració de Linked Dades obertes en biblioteques digitals.

María Dolores Sáez Fernández

Professora Associada

María Dolores Sáez Fernández és una graduada en enginyeria tècnica en informàtica de gestió de la Universitat d’Alacant. Ha completat un Màster en Desenvolupament d’Aplicacions i Serveis Web i es troba actualment realitzant un doctorat en Informàtica. Com a investigadora i desenvolupadora, María es dedica a la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, centrant-se en les àrees de visualització i qualitat de dades en biblioteques digitals. A través de les seves recerques, s’esforça per millorar l’experiència de l’usuari i l’accés a la informació. María ha demostrat un gran interès per les biblioteques digitals i ha participat en diversos projectes de recerca per a millorar la qualitat i accessibilitat de les dades en aquestes plataformes. A més, ha contribuït a diverses publicacions nacionals i internacionals en aquestes àrees d’interès.

Francisco Javier Sanchis Bernabeu

Professor associat

Francisco Javier és un professional amb una formació en Enginyeria Informàtica i Computacional, que compta amb un Màster en Enginyeria Computacional i Matemàtiques. Ell és el fundador de l’empresa XSB Disseny i multimèdia, on ha treballat durant 15 anys desenvolupant sistemes e-commerce i web. Actualment, ocupa el càrrec d’Investigador en XSB Disseny i multimèdia, on es dedica a desenvolupar noves tecnologies per a aplicacions web i multimèdia. A més, és professor associat en la Universitat d’Alacant, on imparteix assignatures en diversos programes acadèmics, incloent Grau en informàtica, Grau en multimèdia, Grau en enginyeria biomèdica i màster en informàtica. També està realitzant el seu Doctorat en informàtica, amb un enfocament en la Intel·ligència Artificial, la qual cosa li permet mantenir-se actualitzat amb les últimes tendències i avanços en el seu camp d’especialització.

Alexander Sanchez diaz

Professor associat

Alexander Sánchez Díaz té experiència en ciències de la computació i tecnologies de l’educació. Ha treballat en la Universitat Agrària de l’Havana i la Universitat Politècnica de València a Espanya. Actualment, treballa en projectes I+D d’Intel·ligència Artificial en Lucentia Lab. Ha dirigit diverses tesis doctorals i col·laborat en projectes internacionals, inclòs el projecte “Unlocking the Colonial Arxivi” de la Universitat de Lancaster. Alexander també ha presentat tres registres de propietat intel·lectual a Espanya i ha liderat el primer sistema de Finestreta Única per a tràmits de ciutadania a Cuba. Les seves àrees d’interès inclouen la Mineria de Processos, la Visió per Computador, els Assistents Virtuals, el Machine Learning, el Deep Learning, el Big Data, l’Optimització, la Computació Paral·lela i Distribuïda.

Jose Manuel Barrera Arroyo

Investigador Predoctoral

José Manuel Barrera Rierol treballa actualment com a estudiant de doctorat en la Universitat d’Alacant, després d’obtenir el premi extraordinari del màster en Enginyeria Informàtica en 2019. Recentment ha publicat l’article “Solar Energy Prediction Model Based on Artificial Neural Networks and Dades obertes” i té pendents altres publicacions en reconegudes revistes d’alt impacte. Els seus interessos són machine i Deep learning, anàlisis de dades, ciència de dades, IoT i E-Health i BigData.

Alejandro Reina Reina

Investigador Predoctoral

Sandra García Ponsoda

Estudiant PhD

Álvaro Navarro López-Menchero

 Investigador predoctoral

Álvaro Navarro López-Menchero és un investigador predoctoral contractat pel projecte AETHER-UA (PID2020-112540RB-C43). A més, és estudiant del doctorat en informàtica. Sengles càrrecs són dirigits i tutelats pel Professor Catedràtic Juan Carlos Trujillo Mondéjar, director del grup de recerca Lucentia Research Group del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics (DLSI) de la Universitat d’Alacant (UA).
La seva línia de recerca es troba íntimament lligada a diferents aspectes contemplats per organitzacions com ara la Unió Europea (UE) en la seva agenda 2030, dècada denominada de la transformació digital i d’inclusió en aquesta emergent indústria 4.0 (digui’s també quarta revolució industrial). Més en específic, aquesta línia s’enfoca en l’explicabilidad de la intel·ligència artificial, el modelatge de sistemes i entorns, l’aprenentatge automàtic o la justícia de la intel·ligència artificial, entre altres.

Jorge García Carrasco

Estudiant PhD

 

Jorge és un investigador predoctoral contractat per la beca CIACIF de la GVA (CIACIF/2021/454). Després de graduar-se en Física en 2020 amb especialització en computació quàntica, el seu interès per aprofundir en el camp de la Intel·ligència Artificial (IA) el va portar a continuar els seus estudis amb un Màster en Ciència de Dades. Durant la seva formació, Jorge va adquirir experiència en àrees com el machine learning, el processament de llenguatge natural i la mineria de dades. Aquesta experiència ho va portar a unir-se a Lucentia Research, on actualment està realitzant una tesi doctoral centrada en l’explicabilidad de sistemes de IA, analitzant-los des d’un punt de vista teòric, amb l’objectiu de millorar la confiabilitat i la seguretat d’aquests sistemes. La seva experiència i formació en física i computació quàntica combina les habilitats tècniques necessàries per al desenvolupament de sistemes de IA avançats amb una comprensió teòrica profunda del seu funcionament.

Alejandro Panagiotidis Arrizabalaga

Enginyer informàtic

Amb un màster en ciència de dades, actualment treballa en Lucentia Research, on es dedica al desenvolupament de l’arquitectura per a la recol·lecció de dades de diferents dispositius en el projecte Balladeer. Amb la seva experiència en tecnologies Big Data, Alejandro és capaç de dissenyar i desenvolupar sistemes escalables i eficients per a l’emmagatzematge i anàlisi de grans quantitats de dades. Amb el seu enfocament en la qualitat i l’eficiència.

Alejandro Fernández de Córdoba Bru

Especialista tècnic

Marina Guillén Davó

Gerent de Mitjans de comunicació socials

Marina Guillén Davó és una acabada de graduar en màrqueting amb un gran interès en la investigació i l’anàlisi de dades. Actualment, es troba cursant un màster en comunicació digital per a ampliar els seus coneixements i habilitats en el camp del màrqueting digital. El seu paper en Lucentia és el de Mitjà social Manager, on aplica les seues habilitats en investigació i anàlisi de dades per a la planificació i execució d’estratègies de màrqueting en les xarxes socials de l’empresa. Amb el seu perfil investigativo i la seua dedicació, està disposada a continuar aprenent i creixent en la seua carrera acadèmica i professional.

Marina Maciá Ferrández

Dissenyadora Gràfica

Marina és una dissenyadora gràfica amb una gran passió per la tecnologia. Actualment treballa en el grup d’investigació de Lucentia, on s’encarrega de crear dissenys impactants i atractius per als videojocs en les seues diferents plataformes, així com també realitza altres labors pròpies del disseny gràfic com a pàgines web o identitats corporatives. Amb la seua creativitat i innovació, Marina és capaç de crear experiències visuals úniques i emocionants per als usuaris d’aquest projecte. La seua habilitat per a combinar art i tecnologia li permet crear dissenys que són tant estèticament atractius com funcionals.

Personal colaborador

Roberto Tardío Olmos

Profesor Asociado

Lilia Esther Muñoz Arracera

Profesora Asociada

Alejandro Sánchez Muñoz

Profesor Asociado

Juan Luis Dalmau Espert

Profesor Asociado

Emilio Soler Cárdenas

Profesor Asociado

Lucentia

Research group

| © Lucentia Research Group 2008-2022