Machine Learning aplicat a dades sanitàries

Juan Carlos Trujillo presenta un model basat en Machine Learning capaç de predir morts i pacients de risc a causa del SARS-COV-2 en la VII Trobada d’Investigadors del ISABIAL

El nostre director, Juan Carlos Trujillo, ha participat aquest divendres, 25 de novembre, en el “V Dia de la Investigació Clínica del Departament de Salut d’Alacant – Hospital General i VII Trobada d’Investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant”, organitzat per ISABIAL.

Aquesta jornada ha comptat amb diferents blocs de presentacions, entre les quals destaquem el grup “Investigació en Malalties Reumàtiques i Autoimmunes”, on ha intervingut Trujillo amb la presentació de la publicació “Machine learning model from a Spanish cohort for prediction of SARS‑COV‑2 mortality risk and critical patients”. El director de Lucentia és autor d’aquesta investigació al costat de tres investigadors més del grup, Alejandro Reina, Alejandro Maté i José M. Barrera. A més, també van comptar per a l’estudi amb el director de qualitat i planificació del Departament de Salut de l’Hospital La Fe, Bernardo Valdivieso, i amb la investigadora de l’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital La Fe, María-Eugenia Gas.

La indagació dels cinc investigadors sobre quins pacients infectats per #SARS-COV-2 eren els que necessitaven unes cures més intensives i qui no anaven a poder superar la malaltia, va portar al desenvolupament d’un #model, basat en tècniques de #machinelearning. Aquest és capaç de predir la probabilitat de mort d’infectats per #SARS-COV-2 segons el sexe, l’edat i les comorbiditats que presenten. Així mateix, aquest #model és capaç de predir quines comorbiditats pot desenvolupar cada pacient, permetent una anàlisi what-if.

D’igual manera, Trujillo ha volgut destacar les conclusions a les quals van arribar amb aquesta investigació, que es resumeixen en:

  • És un dels estudis amb més dades de la primera variant
  • Els efectes poden canviar en qualsevol moment per l’aparició de vacunes i/o noves variants del virus
  • El #BigData i la #inteligenciaartificial de manera conjunta ens permetran oferir solucions que ajuden els facultatius a prendre decisions basades en dades quantitatives i, sobretot, ens ajudarà a predir malalties

Finalment, insistim que la participació de Trujillo en aquesta trobada ha sigut possible gràcies a la seua adhesió, al costat de la d’altres membres de Lucentia, a l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL).

Investigació finançada parcialment pels projectes #Aether-UA, del Ministeri de Ciència i Innovació i, #Balladeer (PROMETEO/2021/088) dins del programa Prometeo de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.